Fizik Tedavi Nedir, Yöntemleri Nelerdir?

Fizik tedavi kas, iskelet ve sinir sistemi üzerinde meydana gelen rahatsızlıkların tespiti ile kişiye özel uygulanan uygulanan tedavi yöntemlerinin tümünü kapsar ve hastaların hareket kabiliyetlerini güçlendirerek yaşam kalitelerini artırmayı hedefler.

Fizik Tedavi Nedir?

Günümüzde sıkça karşılaşılan özellikle bel ve boyun omurga çevresinde gözlemlenen kas, iskelet ve sinir sistemi üzerinde meydana gelen deformasyon ya da bozulmalar sonucu nükseden hastalıkların tedavisinde kullanılan bir dizi terapi ve tedavi yöntemine fizik tedavi denilmektedir. Kemik ve kas ile ilgili birçok hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar veren fizik tedavi yöntemleri kişiye özel programlar ile uzman fizyoterapistler kontrolünde uygulanır.

Fizik tedavi doğuştan, kaza ya da travma sonucu ya da diğer sebepler ile meydana gelen, genel olarak vücudun fiziksel fonksiyonel bozuklukları üzerine geliştirilen ve uygulanan bir dizi tedavi metodudur, hastayı hareket etmeye yönelik terapi ve tedavi programları içerir ve hastaların hareket kabiliyetlerini korumak, geliştirmek ve yenilemeyi hedef alır.

Fizik tedavi yöntemlerinin aynı zamanda rehabilitasyon süreci bulunmaktadır ki; bu süreç tedavi seyrinde uzun soluklu, travmaya bağlı olarak gelişen fiziksel ve ruhsal hareket kabiliyeti kısıtlarında, hastanın günlük yaşamına adapte olup, hareket kabiliyetini artırmayı hedefleyen tedavi yöntemleridir, fizik tedavi ve rehabilitasyon olarak ele alınır.

Fizik Tedavi Hangi Hastalıklarda Etkilidir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri bel ve boyun fıtığı, boyun düzleşmesi gibi spesifik kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları üzerine uygulanan sık bilinen bir tedavi yöntemi olmasının yanı sıra duruş bozuklukları sonucu oluşan skolyoz, kifoz, lordoz kaybı gibi doğuştan ya da sonradan meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde de başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Fizik tedavi yöntemleri bireylerin hareket kabiliyetlerini yeniden kazanmalarını hedef alarak aşağıda yer alan ve bireyler üzerinde fiziksel hareket kısıtı meydana getiren tüm rahatsızlıkların tedavisinde başarılı sonuçlar verir.

Bel Fıtığı, Boyun Fıtığı ve Boyun Düzleşmesi

Fizik tedavi, vücudun bel ve boyun bölgesi etrafında yer alan omurların arasındaki disklerin üzerinde meydana gelen deformasyon ve yıpranmalar sonucu oluşan bel ve boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi rahatsızların tedavisinde başvurulan ilk ve en etkili tedavi yöntemidir. Fıtık ya da boyun düzleşmesinin meydana getirdiği hasara göre oluşturulan tedavi yöntemleri ile yüksek oranda olumlu sonuçlar vermektedir.

 

Kronik Ağrı Problemleri

Vücudun belli bölgeleri üzerinde başlayan ve şiddeti artarak devam eden kronik ağrı problemlerinin tedavisinde fizik tedavi yöntemleri başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Genel olarak migren, baş ağrısı şeklinde kendini belli eden ağrılar ile aynı zamanda boyun, bel, sırt, ayak ve diz gibi vücut kas ve iskelet sisteminde oluşan kas ve vücut ağrıları bir dizi fizik tedavi yöntemi ile giderilmektedir.

 

Spor Sakatlıkları

Aniden meydana gelen akut yaralanmalar ya da kas gruplarının ve eklemlerin aşırı kullanımı sonucu meydana gelen menüsküs gibi kronik yaralanmalar üzerine uygulanan fizik tedavi yöntemleri, hastanın iyileşmesi ve hareket kabiliyetini yeniden kazanmasına olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Çoğu zaman cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan fizik tedavi ile iyileştirilen spor sakatlıkları gibi bu tip rahatsızlıklar, sürece göre ameliyat gerektiriyorsa, cerrahi müdahale sonucunda rehabilitasyon aşamasında da etkili bir yöntem olarak uygulanmaktadır.

Lenfödem

Doğuştan ya da sonradan edinilen, lenfatik sistemdeki bozulmalardan dolayı hücreler arası sıvıda meydana gelen artış sonucu oluşan lenfödem rahatsızlıklarında uygulanan manuel lenf drenajı, sıkça başvurulan bir diğer fizik tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile sıvı akışı yavaşlatılarak lenf yolları aktif hale getirilir ve lenfatik sistemin yeniden sağlıklı bir şekilde çalışması hedef alınır. Fizik tedavinin bir parçası olarak sonradan uygulanan bandajlama yöntemi ile lenf ödem rahatsızlıklarının tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Kas ve Eklem Romatizmaları

Fibromiyalji gibi yumuşak doku romatizması ya da kemik erimesi, eklem romatizması, topuk dikeni, tenisçi ve golfçü dirseği, bağ dokusu hastalıkları, omuz sıkışma sendromları gibi ihtilaplı ya da iltihapsız romatizmaların meydana getirdiği kas, eklem ve kemik etrafında hissedilen ağrı ve acıyı azaltmak ve tedavi etmek için fizik tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Hastalığın şiddetine göre oluşturulan fizik tedavi programları ile kas ve eklem romatizmalarının tedavisinin seyrinde olumlu sonuçlar gözlenmektedir.

Yukarıda ele alınan hastalık grupları dışında fizik tedavi ve rehabilitasyon programları omurilik yaralanmalarına bağlı felç durumlarında ya da kısmi felç geçiren hastaların kaybettikleri hareket gücünü yeniden kazanabilmeleri için uygulanıldığı gibi, günümüzde strese bağlı olarak meydana gelen ellerde uyuşmalarla seyreden karpal tünel sendromunun cerrahi müdahale harici tedavisinde de başvurulan bir etkin bir yöntemdir.

Fizik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon programları hastalığın derecesine ve hastaların fizyolojik yapısına göre farklılık gösteren, kişiye özel hazırlanan bir dizi tedavi yöntemleri içermektedir. Isı ile tedavi anlamına gelen termoterapi, alçak ve yüksek voltajlı elektrik akımı uygulanarak vücut ağrı odaklı elektro terapi ve ağrılı bölgelere uygulanan soğuk su paketi, buz torbası, sprey ve sıvı nitrojen ile uygulanan soğuk kompres tedavisi ya da diğer bir isim ile kriyoterapi başlıca fizik tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Ayrıca el ile uygulanan, tıbbi olarak iyileştirici bir yöntem olarak kabul edilen ve sıklıkla başvurulan diğer bir fizik tedavi yöntemi ise manuel terapi yöntemidir. Bu yöntem herhangi bir alet, ısı ya da ışın kaynağı olmadan direkt el ile yapılan müdahaleleri içerir ve vücut ağrılarını azaltmak, kan dolaşım hızını artırmak ve kas spazmını önlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Uzman fizyoterapistler kontrolünde gerçekleştirilen düzenli klinik egzersizler, medikal fitness ve fonksiyonel egzersizler de fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinde başarılı bir yöntem olarak ele alınmaktadır. Düzenli uygulanan egzersizler kas ve iskelet sisteminin güçlendirilmesini amaçladığı gibi felç geçiren hastalar üzerinde hareket kısıtının ortadan kaldırılması ve hastaların günlük hayatına adaptasyonun sağlanması yönünde büyük önem taşımaktadır.

Fizik Tedavi Nerede, Kimler Tarafından Uygulanır?

Fizik tedavi yöntemleri hastaların ağrılarını giderme, ağrı oluşumunu önleme ve hareket kabiliyetlerini yeniden kazanabilmelerine yardımcı olmayı sağlar ve tedavi sırasında ters bir hareket ile oluşabilecek kalıcı sakatlık riskini önlemek için fizik tedavinin mutlaka fizik tedavi merkezinde uzman fizyoterapistler tarafından uygulanması gerekmektedir.

Fizyoterapist en az 4 yıllık Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programından mezun olmak kaydı ile alınan bir unvandır ve bu unvan sertifika, ekstra eğitim gibi durumlar sonucu kazanılamaz. Bu nedenle fizik tedavi programlarının uzman fizyoterapistler tarafından uygulanması hayati önem taşımaktadır.